Kanapka mojego przepisu gdy szybko chcecie zrobić smaczną i pożywną kolację.
Przepis kulinarny zakłada minimalizm, zarówno w wyposażeniu kuchni jak i w posiadanych składnikach. Mój dziadek mawiał często że umie przygotować zupę z gwoździa i tego się od niego nauczyłem. Jeszcze słowo wprowadzenia.
Lubię jeść smacznie. Nie wystarczy zapełnić się byle czym, często niezdrowym czy niestrawnym. Optymalnym wyjściem dla mnie jest zjeść smacznie i zdrowo, ale bez przesadnej kwintesencji. Zapraszam do mojej kuchni!
Przygotowanie i składniki
Chcemy przygotować 6 tostów-kanapek a'la Morze.
- Chleb tostowy 400 g
- ser żółty Edamski w bloku lub krojony, 250 g
- szynka wieprzowa w plasterkach 250 g
- ogórek konserwowy w occie, słoik 0,5 litra
- pomidor z gałązki, polski, 2 szt.
- pasztet drobiowy w tubie foliowej 400 g
- cebula cała, 1 szt.
20 min. przed przygotowaniem kolacji wyjmujemy powyższe składniki z lodówki aby odtajały.
Ser kroimy na grube plasterki - ok. 4 mm. Ser kroimy wzdłuż najdłuższej krawędzi kostki tak, aby plasterki były jak najdłuższe. Wyjmujemy kilka ogórków ze słoika aby odciekły. Po kilku minutach kroimy je wzdłuż na plasterki o grubości 2-3 mm. Odzieramy cebulę ze skórki i kroimy ją na grubsze plastry. Pomidory myjemy pod kranem. Następnie gotujemy szklankę wody w czajniku elektrycznym i parzymy skórki pomidora aby odeszły. Po tej operacji dajemy pomidorom kilka minut na schłodzenie, po czym kroimy je w plastry 3-4 mm. Wszystkie te pokrojone składniki odstawiałem na osobnym talerzu.
Chleb testowy smarujemy pasztetem ale tylko po 1 stronie. Będziemy robić takiego składańca, gdzie na dole będzie tost z pasztetem, potem składniki, na górze znowu tost bez pasztetu. Miałem do dyspozycji kuchenkę indukcyjną z dwoma palnikami o regulowanej mocy 2000 W i temperaturze do 200 st. C. Na początku ustawiłem moc kuchenki na 400 W i temperaturę maks. 120 st. C. Patelnię o średnicy 20-30 cm smarujemy margaryną aby się nie przypadała. Ustawiamy tosty na patelni, mi weszły 3 spody na patelnię. Na spód z pasztetem nakładamy po kolei plasterek szynki, plaster pomidora, plaster seru, plaster ogórka. Ważne aby ser był w środku. Na górę takiego tosta dajemy suchy tost.
Jak już mamy 3 złożone tosty-kanapki, to podkręcamy moc kuchenki na 600 W i każdą stronę kanapki smażymy ok. 5-6 min. Po tym czasie należy przewrócić kanapkę na drugą stronę. Robiłem to widelcem żeby się nie sparzyć. Jak druga strona tosta się upiecze, to przewracamy z powrotem na pierwszą stronę z tym, że tylko na ok. 2 min. Po tym czasie tosty-kanapki są gotowe i wykładamy je na talerz, jednocześnie ładujemy na patelnię 3 kolejne wcześniej przygotowane tosty-kanapki i postępujemy z nimi tak samo. Pamiętajmy aby po wyłożeniu kanapek z patelni odczekać ok. 2 min aby się nie sparzyć. Wtedy można zacząć jeść.
Kanapki są bardzo syte i wystarczy 3 sztuki na osobę aby się najeść. Do kanapek dobrze jest zrobić herbatę. Niecukrowana jest nawet lepsza. Pasztet powoduje dobry smak tostów-na pewno to zauważycie i docenicie. Czy podoba się wam mój przepis? A może macie pomysł jak go udoskonalić?
2 komentarzy:
Bardzo smacznie wygląda ta kanapka życzę z całego serca ❤️ smacznego.
Cieszy mnie, że stawiasz na minimalizm i zdrowe jedzenie. Przygotowanie tych tostów-kanapek a'la Morze wydaje się bardzo proste i szybkie. Twój opis jest bardzo szczegółowy i czytelny, co ułatwi przygotowanie potrawy. Doceniam, że podzieliłeś się swoim rodzinym przepisem i zachęcam do dalszego dzielenia się swoimi kulinarnymi doświadczeniami. Dziękuję za zaproszenie do Twojej kuchni i na pewno wypróbuję ten przepis!
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi myślami.Spam nie będzie tolerowany.